MAAJUN ANGGUN BISTARI

MAAJUN ANGGUN BISTARI 21 biji 

HARGA MURAHCHEAP : RM 18

POS :
SEM RM 6
SS RM 9









Maajun Anggun Bistari (MAB) adalah produk tradisional dibuat dari herba, rempah ratus dan madu.

Kegunaan MAB pada asasnya adalah untuk 'family planning'. Walau bagaimana pun MAB juga bertindak sebagai ubat multi-purpose (pelbagai tujuan) dalam penjagaan kesihatan dalaman/kecantikan wanita terutamanya bagi yang telah berumahtangga.

MAB juga merupakan salah satu alternatif bagi mereka yang kurang selesa dengan kaedah 'family planning' moden. Keberkesanannya dalam 'family planning' adalah 100% sekiranya anda mengikut aturan makan yang betul.




BAGAIMANA MAB BERTINDAK BALAS SEBAGAI 'FAMILY PLANNING'?

Secara saintifiknya

1. Apabila kita makan MAB ianya akan meningkatkan temperature (suhu) badan dalam tempoh 24 jam. Suhu ini akan membuat satu environment pada sekitar rahim kita (tempat pertemuan benih lelaki dan perempuan) di mana pada suhu ini ianya akan membuatkan benih lelaki dan perempuan tidak aktif untuk bercantum (persenyawaan) untuk membentuk embrio (janin). Dengan kata lain kemungkinan untuk mengandung adalah zero pada suhu ini.

2. Untuk pengetahuan dari ilmu kajian biologi, benih yg dilepaskan semasa bersama cuma ada hayatnya (umur) sehingga 24 jam sahaja. Jika benih ini tidak dapat bersenyawa dalam tempoh 24 jam ini maka ianya akan mati dengan sendiri. Ini ada ketetapan umur benih sejak azali lagi yang Allah jadikan.

3. Jadi merujuk kepada maklumat di atas sebab itu lah MAB hanya dibuat berfungsi setakat 24 jam sahaja. Tujuannya supaya menyamai umur benih. Jadi di dalam zon yang tidak selesa itu ia tidak berupaya untuk bercantum (benih lelaki) dengan pasangan (benih perempuan) maka selepas tempoh 24 jam ia pun mati sendiri dan pada hujung bulan (waktu rehat 7 hari) ia akan direduce melalui period.

Jadi kalau dalam tempoh 24 jam itu sekiranya ia berjaya bercantum maka proses persenyawaan akan berlaku dan akhirnya membentuk embrio (janin).so pregnant lah tu.

Oleh sebab inilah MAB perlu dimakan ikut aturan dengan gap masa yg betul. (+/-) 2 jam adalah dikira 100% selamat. Jika tidak mengikut displin ini maka selepas 24 jam suhu badan akan normal dan benih akan kembali aktif, dan dalam zon yang selesa berkemungkinan ia berupaya untuk melakukan persenyawaan, maka akan mengandunglah bagi orang yang makan secara main-main/lupa/tak ada displin.

4. Jadi satu biji MAB adalah dos yang betul untuk menyediakan suhu (temperature) yang tepat. Jika dilebihkan dos nanti boleh membawa risiko lain (kecuali untuk kes lupa makan sahaja).



SIAPA YANG BOLEH MAKAN MAB?


  • Semua golongan wanita yang berumur 18 tahun ke atas.
  • Sama ada telah berkahwin atau belum, juga yang telah monopouse memang disyorkan makan MAB. 
  • Kandungan MAB bukan sahaja untuk family planning/cegah kehamilan malah dapat merawat kesihatan dalaman wanita.

PANDUAN PENGGUNAAN MAB

Panduan di bawah adalah untuk kali pertama makan MAB sahaja.
(bukan untuk botol ke-2, ke-3 dan seterusnya)

Aturan pertama kali makan MAB
MERANCANG KELUARGA (family planning)


1. Bagi yang lepas pantang
Mula makan hari ke-44 selepas bersalin

2. Bagi yang merancang sendiri
Mula makan pada hari ke 3, 4 @ 5 period

3. Bagi yang menggunakan pil perancang
Habiskan pil tersebut dan mula makan MAB pada hari sepatutnya sambung pil (tak perlu tunggu period)

4. Bagi yang menggunakan IUD
Kes yang tidak ada period
- dapat MAB boleh terus makan

Kes IUD yang belum expired & ada period
- mula makan pada hari ke 3, 4 @ 5 period

5. Bagi yang menggunakan injection
Kes belum/baru expired dan ada period
- mula makan pada hari ke 3, 4 @ 5 period

Kes yang tidak ada period
- dapat MAB boleh terus makan

PENTING !!!

  • Makan 1 biji sehari sekali (pada waktu yang SAMA), sama ada pagi atau malam setiap hari selama 21 hari
  • Selepas habis sebotol, rehat selama 7 hari dan selepas itu sambung botol seterusnya
  • (Cara mudah ingat sambung botol baru: Hari apa terakhir makan MAB, hari yang sama sambung botol baru minggu berikutnya)

SEKIRANYA TERLUPA MAKAN:

i) Lupa makan waktu malam
Pagi esoknya perlu ambil 1 biji sebagai ganti. Jika masih terlupa pada paginya maka pada malamnya perlu ambil 2 biji sekaligus.

ii) Lupa makan waktu pagi
Malamnya perlu ambil 1 biji sebagai ganti. Jika masih terlupa pada malamnya maka pada pagi esoknya perlu ambil 2 biji sekaligus


BAGAIMANAKAH CARA PENGIRAAN REHAT 7 HARI?

Berikut adalah cara pengiraan rehat 7 hari ditentukan:

Andaikan habis makan 11 malam, Ahad

Mula rehat seperti dibawah;

  • 11 mlm Ahad- 11 mlm isnin(24jam) - rehat 1 hari
  • 11mlm Isnin- 11 mlm Selasa (24jam) - rehat 2 hari
  • 11mlm Selasa - 11 mlm Rabu (24jam) - rehat 3 hari
  • 11mlm Rabu - 11 mlm Khamis(24jam) - rehat 4 hari
  • 11mlm Khamis - 11 mlm Jumaat(24jam) - rehat 5 hari
  • 11mlm Jumaat - 11 mlm Sabtu (24jam) - rehat 6 hari
  • 11mlm Sabtu - 11 mlm Ahad(24jam) ahad -rehat 7 hari
  • Perlu sambung makan semula hari Ahad pukul 11.00 mlm .

*Jadi tempoh rehat adalah 7 hari seperti contoh kiraan diatas.

Cara untuk sambung botol seterus untuk mudah faham seperti dibawah:

  • Berhenti Ahad sambung semula Ahad
  • Berhenti Isnin sambung semula Isnin
  • Berhenti Selasa sambung semula Selasa
  • Berhenti Rabu sambung semula Rabu
  • Berhenti Khamis sambung semula Khamis
  • Berhenti Jumaat sambung semula Jumaat
  • Berhenti Sabtu sambung semula Sabtu


KONSEP & TINDAKBALAS MAB


Apabila anda mengambil MAB, ianya akan bertindak merawat penyakit terlebih dahulu. Proses ini dinamakan tindakbalas awal.

MAB akan bertindak membetulkan sistem dalam badan supaya ianya berfungsi dengan baik. Bahagian yang akan berlaku proses rawatan adalah seperti berikut:

Bahagian Peranakan

  • Ia akan mencairkan darah period lama/nifas lama yang tidak keluar habis semasa tempoh berperiod/berpantang (bagi yang bersalin).
  • Darah ini biasanya berwarna hitam/coklat.
  • Banyaknya darah yang keluar adalah bergantung kepada tahap kesihatan diri masing-masing. Jika anda sudah lama tidak berperiod/period yang pendek, bermakna banyaklah darah kotor yang disimpan dalam peranakan tersebut. Pada peringkat ini anda akan didatangi kekerapan period yang tidak menentu kerana MAB sedang merawat peranakan anda.

Memecahkan lemak / kolesterol / toksin

  • Selain dari darah kotor seperti di atas, lemak/kolesterol/toksin dalam badan/darah akan dipecahkan dan akan dibuang bersama najis air besar.
  • Pada masa ini anda akan mengalami kekerapan membuang air besar dan melepaskan angin/kentut
  • Selepas selesai tempoh itu anda akan melalui peringkat keserasian dengan MAB
  • Pada tahap ini period akan kembali normal. Maksudnya apabila habis saja makan 21 biji, besoknya period akan datang.
  • Pada tahap ini MAB sudah serasi dengan anda kerana proses rawatan sudah selesai.
  • Darah period lama ini seharusnya dikeluarkan kerana ianya memberi implikasi kepada anda dalam tempoh jangka panjang. Antara risikonya terdedah kepada fibroid/cyst/barah pangkal rahim. Jika darah lama ini dapat dikeluarkan InsyaAllah risiko kepada penyakit tersebut adalah rendah.

Dengan kata lain MAB adalah salah satu ikhtiar untuk mengelakkan kemunculan penyakit tersebut. Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati.

KELIRU BAGAIMANA MAB BOLEH MENJADI IKHTIAR DAPATKAN ANAK SEDANGKAN FUNGSINYA UNTUK FAMILY PLANNING?

Secara asasnya bila kita makan MAB, akan berlaku proses tindakbalas di mana ia akan mencuci keluar darah2 lama & 'kekotoran' dari rahim yang mungkin menjadi penyebab kepada sukar untuk mendapat anak (penghalang sperma utk bertemu telur/ovum).

Begitu juga kepada mereka yang mempunyai masalah period yang boleh menjadi salah satu penyebab kepada sukar mengandung.

Oleh sebab itu..apabila rahim telah dibersihkan & period telah normal semula, ia akan membantu dalam proses mendapatkan zuriat.

Namun begitu, ini hanya sebagai salah satu ikhtiar sahaja, apa-apa pun semuanya dengan izin Allah SWT jua..

CARA PENGAMBILAN MAB UNTUK MENDAPATKAN ANAK

  • disarankan makan selama 6 bulan @ sehingga period normal semula, selepas itu boleh berhenti makan.
  • mudah-mudahan dengan izin Allah akan tercapai hajat kita.

FREQUENTLY ASK QUESTIONS :

PERIOD TAK NORMAL SELEPAS MENGAMBIL MAB

Persoalan period tak normal ni adalah persoalan yang sangat biasa diterima daripada pengguna2 MAB.

Sebenarnya ada 2 kategori kes berkaitan period tak normal:

1. Period terganggu apabila baru amalkan MAB
  • Ini adalah yang paling biasa & boleh dikatakan 90% yang baru ambil MAB akan alami situasi macam ni.
  • Punca utama ialah MAB dalam proses merawat/detox, iaitu mencuci keluar darah2 lama yang tak habis keluar sebelum ni samada semasa period/bersalin/keguguran.
  • Keadaan ni bergantung pada tubuh badan dan tahap kesihatan masing-masing.
  • Kebiasaannya period akan jadi tidak teratur seperti keluar dengan banyak/sedikit atau dalam tempoh yang panjang, juga keluar dengan jumlah yang banyak seperti berketul-ketul.
  • Ramai juga yang datang 2 kali sebulan.
  • Warna darah kotor ini juga keluar dalam pelbagai warna seperti hitam,coklat atau merah gelap.
  • Proses tindak balas ini juga bergantung kepada badan masing-masing.. ada yang hanya 2 bulan, 3 bulan dan ada juga sehingga 6 bulan dan lebih.


2. Period sudah normal tetapi tiba-tiba terganggu semula

Untuk kes macam ni, ada 2 sebab utama yang biasa:

i) Baru mengambil apa-apa produk yang mengandungi herba.

Sekiranya berlaku gangguan period, bermakna itu adalah tindakbalas daripada produk herba yang baru diambil tersebut, kerana kebanyakan produk terutamanya yg mnegandungi herba mempunyai tindakbalasnya sendiri sbgmana kita baru makan MAB juga.

Kebiasaannya, kesan tindak balas ni tidak lama & InsyaAllah period akan normal semula seperti biasa.

ii) Tindakbalas MAB baru berlaku

Sekiranya telah lama amalkan MAB dan tidak mengambil apa-apa produk herba lain, berkemungkinan period terganggu disebabkan tindakbalas MAB baru berlaku/memberi kesan.

Kes yang biasa, proses tindakbalas berlaku sewaktu di awal-awal pengambilan MAB, tetapi kadangkala penerimaan badan masing-masing tidak sama antara satu sama lain, dan menyebabkan proses tindakbalas ni berlaku agak lewat daripada biasa.


KESIMPULANNYA:

  • Sebarang tindakbalas yang berlaku sewaktu pengambilan MAB adalah tidak sama antara seorang individu dgn individu yg lain & semuanya bergantung kepada tahap kesihatan masing2.

  • Sekiranya bertahun-tahun makan MAB..tetapi period tetap tidak normal juga, berkemungkinan badan individu tersebut tidak sesuai dengan mana-mana kandungan yang ada dalam MAB.
Share on Google Plus

About murahcheaponline cantikbeautymall

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment